Ce țări s-au opus legislației care poate distruge internetul în UE

de: Florin Cașotă
15 04. 2019

Proiectul directivei copyright a fost ratificat de statele membre ale UE și legislația va intra în vigoare, dar nu toată lumea a fost de acord.

Parlamentul European a aprobat luna trecută directiva copyright și mai trebuia ratificat de statele membre ale UE. Așadar, majoritatea statelor UE, inclusiv Germania, Franța sau România, au votat pentru implementarea acestei legi.

Pe de altă parte, Finlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia şi Suedia s-au declarat împotrivă, iar Belgia, Estonia şi Slovenia s-au abţinut.

Despre directiva privind drepturile de autor și de ce este controversată v-am mai povestit și v-am prezentat care sunt argumentele pro și care sunt argumentele contra.

Votul acesta de pe 15 aprilie a fost pasul final și directiva va intra în vigoare în 2021. Legea Copyright-ului va fi publicată în Jurnalul Oficial. Ulterior, statele au avea la dispoziție doi ani să transpună prevederile în legislația națională.

Luna trecută, eurodeputaţii s-au pronunţat cu un raport de voturi de 348 la 274 în favoarea reglementărilor care vor obliga companii online precum YouTube şi Google să obţină licenţe pentru conţinutul aflat sub incidenţa drepturilor de autor şi să elimine materialele care încalcă reglementările de proprietate intelectuală.

Inițiativa este una nobilă și este menită să modernizeze reglementările care guvernează piața unică digitală. Actuala lege a drepturilor de autor a fost pusă în aplicare în 2001. A trecut mult timp de atunci și foarte multe lucruri s-au schimbat.

De ce este controversată directiva copyright

Acestă directivă conține două elemente controversate: unul se referă la taxa pe link, iar altul la implementarea filtrelor pe platformele digitale.

Taxa pe link dă dreptul creatorilor de conținut să fie plătiți atunci când platformele online afișează frânturi din articolele lor, în timp ce filtrarea conținutului se referă la faptul că platformele online sunt direct responsabile de conținutul distribuit de utilizatorii lor.

Asta înseamnă că platforme ca Google News ar putea dispărea (dacă nu vor să plătească publisherii pentru conținut) și ca orice urci pe Facebook, YouTube și așa mai departe va fi monitorizat și filtrat pentru ca tu nu cumva să folosești material protejat de drepturile de autor și nu a fost licențiat de respectiva platformă.

Legea a fost modificată în repetate rânduri din 2016, de când a fost propusă, dar chiar și așa încă nu s-a ajuns la un consens, iar asta ne arată și votul de azi, unde șase țări s-au pronunțat împotrivă și trei au decis să se abțină.